Bekkenfysiotherapie

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-,bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk is. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hiervoor te herwinnen en zo uw vertrouwen in de bekkenbodemspieren weer terug te vinden.

Indicaties voor bekkenfysiotherapie

Klachten in het gebied rond het bekken kunnen een indicatie zijn om een bekkenfysiotherapeut te bezoeken. U kunt denk aan de volgende klachten:

  • Ongewenst verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • Moeite met plassen en/of ontlasten;
  • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus;
  • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • Seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornissen;
  • Stuitklachten;
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling;
  • Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaak dan zwangerschap en bevalling;
  • Begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

Behandeling

De behandeling bij de bekkenfysiotherapeut begint met voorlichting, preventie en het stellen van een goede diagnose. Daarop volgen coachen, begeleiden en behandelen.

Uw klachten worden vanuit diverse invalshoeken bekeken, het bekken is namelijk niet los te zien van uw lichaam.

Tijdens de behandeling krijgt u niet alleen gerichte oefeningen voor de spieren van de bekkenbodem, bekken of lage rug, maar ook praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag.

Verwijzing en vergoeding

Bekkenfysiotherapie is net als andere vormen van fysiotherapie vrij toegankelijk. Meestal wordt u doorverwezen door de huisarts, specialist of de verloskundige.

Bekkenfysiotherapie kan vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. De behandeling van urineverlies wordt 9x vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige verzekeraars is hier een verwijzing van een arts voor nodig. U vindt dit terug in uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.