Claudicatio Intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening aan de bloedvaten. Het uit zich met pijn, kramp of een moe gevoel in de benen dat snel verdwijnt bij het stilstaan. Er zijn verschillende behandelmethoden, zoals medicijnen, een dotterbehandeling en looptherapie.

Hoe ontstaan etalagebenen?

De aandoening ontstaat bij een vernauwing van de beenslagaders. Er ontstaat plaquevorming in de aders, waardoor de bloedtoevoer verminderd wordt. De beenspieren krijgen te weinig zuurstof tijdens het lopen, waardoor de klachten ontstaan. Bekende klachten bij claudicatio intermittens zijn:

  • Pijn, kramp of een moe gevoel in de benen tijdens het lopen;
  • De pijn ontstaat meestal in de kuiten, maar kunnen ook optreden in het bovenbeen, de voetzool, de tenen of rond de bil;
  • Bij stilstaan verminderen de klachten;
  • De voet kan kouder aanvoelen.

Behandeling

De eerste keus bij behandeling van deze klachten is looptherapie. Door looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Naast het trainen van de juiste looptechniek heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor andere leefstijlveranderingen. Stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl zijn nodig om claudicatio intermittens te behandelen. In veel gevallen kan met looptherapie en een aangepaste levensstijl een dotterbehandeling voorkomen worden.

In het begin van het traject krijgt u 2 à 3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut. Daarnaast is het de bedoeling dat uw ten minste 5 dagen per week driemaal daags traint. Verder in de behandeling wordt de therapie afgebouwd qua frequentie en zult u meer zelfstandig trainen. Het uitgangspunt is om steeds door te lopen tot net voor uw maximale loopafstand, om de loopafstand langzaam te vergroten.

Wanneer de behandelingen niet meer nodig zijn is het belangrijk om een actieve levensstijl te blijven behouden, om terugkeer van klachten te voorkomen. Wij stellen samen met u een persoonlijk trainingsprogramma op om in beweging te blijven.

ClaudicatioNet

Sinds 2012 zijn wij aangesloten bij het ClaudicatioNet, het landelijk netwerk voor patiënten met claudicatio intermittens. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met etalagebenen.

Verwijzing en vergoeding

Behandeling voor looptraining bij claudicatio intermittens wordt voor maximaal 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.