Dry needling

Dry needling is een behandelmethode die wordt toegepast bij patiënten met verkrampingen in de spieren of (chronische) spierklachten. Door middel van een dun naaldje worden triggerpoints in de spieren aangeraakt. Hierdoor kunnen deze spieren beter ontspannen. Dry needling kan gebruikt worden bij fysiotherapeutische behandelingen, in combinatie met oefeningen en leefstijladviezen. Binnen onze praktijk hebben Suzanne Smit en Erik Siegers zich gespecialiseerd in Dry needling.

Hoe werkt Dry needling?

Voor Dry needling wordt een zeer dunne naald gebruikt. Er wordt geen vloeistof geïnjecteerd, de aanraking alleen is voldoende om de spier te helpen ontspannen. Met de naald wordt een ‘knoop’ (ook wel triggerpoint genoemd) in de spier licht aangeprikt. Door de aanraking spant de spier zich kort aan. Daarna ontspant de spier zich en merkt u dat u gemakkelijker kunt bewegen.

Indicaties voor Dry needling

Dry needling wordt toegepast bij triggerpoints in het lichaam. Deze triggerpoints kunnen zich op verschillende manieren uiten:

  • Pijn of stijfheid in de spier;
  • Bewegingsbeperkingen in een gewricht;
  • Verminderde kracht in bepaalde spieren;
  • Pijnontwijkend gedrag: ‘anders’ bewegen dan normaal;
  • Tintelingen in arm of been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan, enkele voorbeelden zijn:

  • Acuut, bijvoorbeeld bij een verkeerde beweging of na een ongeluk;
  • Chronisch, door bijvoorbeeld langdurig een verkeerde houding aan te nemen;
  • Langdurige overbelasting, bijvoorbeeld tijdens het sporten;
  • Verkramping van de spieren, bijvoorbeeld bij meniscusletsel of een hernia.

Behandeling

Een behandeling met Dry needling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. De fysiotherapeut onderzoekt gericht uw klachten. Hierna worden de spieren onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken. Op de triggerpoints in de spieren wordt een zeer dunne naald ingebracht. Deze naald is veel dunner dan bijvoorbeeld een injectienaald, het inbrengen voelt u dus vrijwel niet.

Er wordt geen vloeistof geïnjecteerd, de aanraking alleen is voldoende om de spier te helpen ontspannen. Door de aanraking spant de spier zich kort aan. Daarna ontspant de spier zich en merkt u dat u gemakkelijker kunt bewegen. De behandelde spier kan na de behandeling wat zwaar en vermoeid aanvoelen, dit is meestal van korte duur.

Dry needling staat nooit op zichzelf. Na de behandeling worden oefeningen en adviezen gegeven om de spieren niet opnieuw te laten verkrampen.

Verwijzing en vergoeding

Dry needling is een methode binnen een fysiotherapeutische behandeling. De kosten van Dry needling vallen hier dan ook onder.

U heeft geen verwijsbrief van een huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt bij klachten daarom direct contact opnemen met onze praktijk.

Fysiotherapie kan vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Verzekeraars hanteren een maximum aantal behandelingen fysiotherapie per jaar. Neem contact op met uw verzekeraar als u zeker wilt weten of u een vergoeding kunt krijgen voor fysiotherapie.

Verder lezen?

Op de website van de Nederlandse cursus voor Dry needling vindt u meer informatie.