Functionele looptraining (FLT)

Functionele looptraining is gericht op het corrigeren van het verstoorde looppatroon. Na bijvoorbeeld letsel aan botten, pezen of spieren of bij een aandoening als artrose kan het voorkomen dat het looppatroon verandert. Door pijn, stijfheid en angst kunt u uw benen op een verkeerde manier belasten. Hierdoor kan pijn of instabiliteit ontstaan, of in stand blijven. Functionele looptraining helpt u om uw lichaam op de juiste manier te belasten, waardoor de klachten verminderen en of verdwijnen.

Hoe werkt functionele looptraining?

We beginnen de training met een uitgebreide analyse van het looppatroon. Hiervoor maken we gebruik van onze oefenzaal en een lopende band. Wanneer duidelijk is waar het probleem precies in zit wordt in etappes geoefend met het looppatroon. Door uitleg, oefenen en feedback ontstaat een nieuw looppatroon. De belasting op lokaal en totaal niveau wordt langzaam opgebouwd. Hierdoor blijven klachten door overbelasting uit.

Het concept van functionele looptraining is ontwikkeld door het Radboud UMC. Hier worden orthopedische patiënten met loopstoornissen al 25 jaar volgens deze methode behandeld. Inmiddels wordt deze wetenschappelijk onderbouwde methode landelijk veelvuldig gebruikt. Binnen onze praktijk hebben Annita van Kersbergen en Ellen Siegers zich gespecialiseerd in functionele looptraining.

Indicaties voor functionele looptraining

Functionele looptraining wordt gegeven aan mensen wiens natuurlijk looppatroon om welke reden dan ook verstoord is. U kunt denken aan:

  • Klachten in de benen tijdens het lopen
  • Instabiliteit van heup, knie en enkel
  • Na een botbreuk
  • Na een blessure aan spieren of gewrichten

Verwijzing en vergoeding

Je hebt geen verwijsbrief van een huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt bij klachten daarom direct contact opnemen met onze praktijk.

Functionele looptraining kan vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Verzekeraars hanteren een maximum aantal behandelingen fysiotherapie per jaar. Neem contact op met  uw verzekeraar als u zeker wilt weten of u een vergoeding kunt krijgen voor fysiotherapie.