Manuele Therapie

Manuele Therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Centraal in de Manuele Therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. Uitgangspunt voor de Manuele Therapie Utrecht is dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een eigen manier beweegt. Wanneer iemand door welke oorzaak dan ook niet meer in staat is op zijn eigen manier te bewegen, kunnen klachten ontstaan. Deze bewegingsstoornissen uiten zich niet altijd op de plaats van de oorzaak. Voorafgaand aan de behandeling zal de manueel therapeut metingen aan het lichaam doen. Deze metingen geven aan hoe de manueel therapeut de gewrichten het beste kan bewegen. Door het bewegen in de gewrichten wordt getracht de gewrichten en het lichaam weer optimaal te laten functioneren. Deze bewegingen worden uitgevoerd op subtiele wijze. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van manipulaties.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie, een opleiding Manuele Therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld 4 jaar. Er zijn diverse opleidingen tot manueel therapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en behandelwijze. In onze praktijk wordt de behandelmethode volgens G. van der Bijl toegepast (Stichting school voor Manuele Therapie Utrecht).

Indicaties Manuele Therapie

Alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben, zijn een mogelijke indicatie voor Manuele Therapie. Enkele voorbeelden:

  • rugklachten, nekklachten, knieklachten en schouderklachten
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • kaakklachten
  • hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm

Verwijzing en vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen zal uw zorgverzekeraar naar een gerichte verwijzing voor Manuele Therapie vragen. De vergoeding voor Manuele Therapie is afhankelijk van uw pakketkeuze.

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie
nvmt.nl

School voor Manuele Therapie Utrecht
manueletherapie.nl