Manuele therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die gebruikt wordt voor klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in het lichaam. Twee van onze fysiotherapeuten hebben zich (onder andere) gespecialiseerd in manuele therapie. U kunt bij hen terecht met bijvoorbeeld rug-, nek-, knie- of kaakklachten.

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn fysiotherapieopleiding een specialisatie manuele therapie van ongeveer 4 jaar heeft gevolgd. Er zijn verschillende opleidingen manuele therapie, met ieder een eigen visie en behandelwijze. In onze praktijk wordt de behandelmethode volgens G. van der Bijl toegepast, volgens de School voor Manuele Therapie Utrecht. Binnen onze praktijk heeft Hans van Kersbergen zich gespecialiseerd in manuele therapie.

Onze visie op manuele therapie

Ons uitgangspunt is dat ieder mens een natuurlijke bewegingsvoorkeur heeft. Iedereen beweegt op zijn of haar eigen manier. Als het om welke reden dan ook niet meer lukt om op uw eigen manier te bewegen kunnen klachten ontstaan. De klachten ontstaan niet altijd op de plaats van de oorzaak. Zo kunnen bijvoorbeeld knieklachten ontstaan door een probleem in de heup.

Indicaties voor manuele therapie

Het verbeteren van gewrichtsbewegingen in het lichaam staat centraal in de manuele therapie. Alle klachten die te maken hebben met het bewegen van het lichaam kunnen daarom een indicatie zijn voor manuele therapie. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Rugklachten;
  • Nekklachten;
  • Gewrichtsklachten;
  • Whiplash, hernia of tennisarm;
  • Pijn die uitstraalt naar de arm of het been;
  • Bepaalde vormen van hoofdpijn en duizeligheid;
  • Artrose.

Verwijzing en vergoeding

U heeft geen verwijsbrief van een huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt bij klachten daarom direct contact opnemen met onze praktijk.

Manuele therapie kan vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Meestal wordt dit vergoed onder de noemer fysiotherapie. Verzekeraars hanteren een maximum aantal behandelingen manuele therapie per jaar. Neem contact op met uw verzekeraar als u zeker wilt weten of u een vergoeding kunt krijgen voor behandelingen manuele therapie.