Medical Taping Concept

Medical Taping Concept is een behandelmethode waarbij elastische tapes op de huid de spieren ondersteunen zonder ze te beperken in hun beweging. Het doel is dat de spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Ons team is gespecialiseerd in het Medical Taping Concept en kan deze technieken toepassen in uw behandeling.

Hoe werkt het Medical Taping Concept?

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. Volgens deze theorie zijn spieren niet alleen nodig voor beweging maar daarnaast ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. De techniek is inmiddels ook bekend en geliefd in Europa. Er worden nog steeds nieuwe behandeltechnieken met de tape ontwikkeld.

Indicaties voor Medical Taping

Het Medical Taping Concept kan bij de behandeling van veel verschillende klachten toegepast worden:

  • Nabehandeling van blessures;
  • Reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, bloeduitstortingen);
  • Houdingscorrecties;
  • Overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog);
  • Bij neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn;
  • Preventief, om klachten te voorkomen;
  • Bij hooikoorts. ( Niet vergoed door verzekering )

Behandeling

Medical Taping werkt anders dan conventionele sporttape. Klassiek sporttape beperkt de bewegingsmogelijkheden van spieren en gewrichten, terwijl Medical Taping gebruik maakt van elastisch tape. De bewegingsvrijheid blijft intact. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

Verwijzing en vergoeding

Het Medical Taping Concept is een methode binnen een fysiotherapeutische behandeling. De kosten van het Medical Taping Concept vallen hier dan ook onder.

U heeft geen verwijsbrief van een huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt bij klachten daarom direct contact opnemen met onze praktijk.

Fysiotherapie kan vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Verzekeraars hanteren een maximum aantal behandelingen fysiotherapie per jaar. Neem contact op met uw verzekeraar als u zeker wilt weten of u een vergoeding kunt krijgen voor fysiotherapie.